Loading...
  • Op het Toneel 5, 6836 ND, Arnhem
  • Dinsdag-Zaterdag

Bijziend

Bijziend

Ik ben bijziend. Wat betekent dat?

Wanneer wordt er gesproken van bijziend ? Lichtstralen komen het oog binnen en worden door diverse onderdelen van het oog zo afgebogen zodat ze precies samenvallen op het netvlies.

Bij bijziendheid vallen de lichtstralen niet samen op het netvlies, maar net voor het netvlies. Dit wordt bijziend of myopie genoemd. Dichtbij kun je goed zien, maar beelden in de verte zijn onscherp.

bijziend

Oorzaken :

  • Het oog is iets langer dan de ‘standaard’ lengte
  • De stralen worden te sterk afgebogen

Mogelijke klachten/gevolgen:

  • Knijpen met de ogen eventueel met ‘houdingspijn’ als gevolg
  • Moeite met autorijden, mn in het donker
  • Dichter op de televisie zitten

De oplossing is om de lichtstralen minder sterk te laten afbuigen, daarom wordt er bij correctie een ‘min’ waarde gebruikt.

De meest voorkomende myopie begint tussen het 5e en 16e jaar (schoolmyopie). Het wordt veroorzaakt door een toename van de lengte van het oog. Risicofactoren zijn o.a.: vroeggeboorte, myopie in de familie, esoforie (ogen neigen naar binnen te draaien), astigmatisme (cilinder) of veel binnenshuis verblijven of intensief dichtbij werken. De progressie van myopie stopt meestal aan het einde van de puberteitsperiode: rond het 15e jaar (meisjes) of 16e jaar (jongens), met uitloop tot het 20e levensjaar. Regelmatig de oogsterkte laten controleren op de kinderleeftijd is een dringend advies.
De grootste toename in het voorkomen van myopie ligt bij meisjes in de leeftijd van 9-10 jaar, bij jongens in de leeftijd van 11-12 jaar. Hoe vroeger de myopie ontstaat, des te groter de progressie. Myopie die begint na het 16e levensjaar komt minder vaak voor en is ook minder ernstig.