Loading...
  • Op het Toneel 5, 6836 ND, Arnhem
  • Dinsdag-Zaterdag

Cilinder

Cilinder

Ik heb een cilinder.

Een cilinder komt vaak voor. Het is niets ernstigs, het geeft alleen aan dat het oog twee sterktes bevat. 

Lichtstralen komen het oog binnen en worden door diverse onderdelen van het oog  afgebogen. Bij een ideale afbuiging vallen ze precies samen in een punt op het netvlies. Dat punt noemen we brandpunt.

Bij astigmatisme hebben we twee van die brandpunten.

De oorzaak is dat het hoornvlies en/of lens niet rond is maar ovaal, zoals een rugbybal. Het hoornvlies heeft dan in verticale en horizontale richting een andere kromming. Hierdoor worden de binnenkomende stralen niet afgebogen naar eenzelfde punt. Dit kan leiden tot wazig zicht en/of vervorming van beelden.

cilinder
astigmatisme

Dit lossen we op door een cilinder waarde in het glas toe te voegen. De cilinderwaarde geeft het verschil aan tussen de sterkte in de ene richting ten opzichte van de andere richting. Het glas krijgt dan in twee richtingen een verschillende sterkte.

Hersenen zijn prima in staat om bepaalde visuele beelden die binnen komen zelf te corrigeren. Doordat de hersenen deze vervorming gewend zijn om te corrigeren kan het in het begin bij correctie door een bril problemen opleveren. Hoelang de gewenningsproblemen blijven verschilt per persoon, maar meestal is er al binnen een paar uur verbetering merkbaar.