Loading...

Enkelvoudige vs. meervoudige glazen

Enkelvoudig glas is simpel gezegd een glas met één afstandssterkte. Een meervoudig glas is een glas voor meerdere afstanden.

Enkelvoudig

Vertebril

Enkelvoudig is meestal gewoon een vertebril, maar ook een leesbril valt onder enkelvoudig glas. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van een cilinder. Een vertebril is voldoende indien het accommodatiesysteem van het oog makkelijk in staat is om op afstanden van dichtbij scherp te stellen.

Leesbril

Een leesbril is specifiek afgestemd om op ongeveer 40 cm scherp te kunnen zien. Bij een leesbril op maat wordt de correctie voor veraf én de tekortkoming van het scherpstellen door het oog bij elkaar gevoegd. Veelal zit er dan ook een sterkte verschil tussen links en rechts. Daarom is een kant-en-klare leesbril mede niet geschikt om er (langdurig) mee te lezen. Doordat de afstand bepaald is op ongeveer 40 cm is een leesbril tevens niet geschikt om er mee op een beeldscherm te werken. Deze staat meestal verder weg.

Meervoudig

Bifocaal

Bifocaal is een glas met twee sterktes erin. Meestal is dat voor veraf en voor ongeveer 40 cm. Het kan hierbij zijn dat het gebied tussen 40 cm en ongeveer 6 meter wazig is. Bifocaal is leverbaar in verschillende uitvoeringen.

Trifocaal

Dit is een glastype die nog wel bestaat, maar eigenlijk bijna nooit meer wordt toegepast. Dit type bevat drie zones om scherp te kunnen kijken.

Multifocaal

Dit type glas is het meest gebruikelijk als meervoudig glas. Bovenin zit het gedeelte om in de verte goed te kunnen zien en loopt naar onder toe langzaam over naar het gedeelte om van dichtbij goed te kunnen zien. Door de ingebouwde overgangszone kan op elke afstand scherp worden gezien.

Beeldscherm

Een beeldschermbril is het makkelijkst te omschrijven als een multifocale bril voor dichtbij. Waar een leesbril een vaste afstand heeft, geeft een beeldschermbril een scherp zicht van dichtbij tot enkele meters.